Gratis levering på alle ordre

Kurv

Hvordan laver man iskaffe?

Hvordan laver man iskaffe?
Hvordan laver man iskaffe? Opdag hemmelighederne bag cold brew kaffe og find den perfekte balance mellem smag og forfriskning.

I dette indlæg får du svar på spørgsmålet: Hvordan laver man iskaffe?

På en varm sommerdag står solen højt på himlen, og dens stråler brænder ned på jorden med en intensitet, der får luften til at dirre. Himlen er smuk og blå, næsten uden en eneste sky, og den varme brise, der blæser, tilføjer en behagelig fornemmelse af lethed til luften.

Vi nyder den varme dag på forskellige måder. Nogle slapper af i skyggen under træerne og nyder en god bog eller lytter til musik. Andre samles i parkens græsplæner og spiller boldspil eller kaster frisbee. Nogle er ved søen og sejler i både eller svømmer i det klare vand for at afkøle sig.

Dog mangler der én ting! En forfriskende drik! Netop det finder du svaret på i denne artikel, hvor jeg vil guide dig så du kan lege din egen barista, og servere den bedste iskaffe til familie og venner! Jeg vil først fortælle dig om grundmetoderne for at lave en iskaffe, herefter beskriver jeg lidt forskellige varianter af iskaffe, så du helt sikkert finder den der passer netop dig!

Hvad er, og hvordan laver man iskaffe?

Cold brew kaffe er en brygningsmetode, som oftest bruges i iskaffe. Du skal lave cold brew kaffe, hvis du vil opnå det bedste resultat af en iskaffe! Ved cold brew brygges kaffen ved at smag og koffein bliver trukket ud af bønner, og dermed giver din kaffe mere og bedre smag. I processen bliver de malede kaffebønner blødgjort i koldt vandt typisk mellem 12 – 24 timer. 

Når kaffebønnerne ligger i vandet så længe, gør det, at der gradvis bliver frigivet aromaer, olier, syrer og koffein i vandet. Processen, den langsomme, gør at kaffen bliver mindre syrlig i forhold til den traditionelle kaffebrygning. Det er derfor en længere proces, men som du er glad for du er gået igennem når du er færdig, fordi smagen er noget helt specielt, og noget du helt sikkert ikke vil fortryde! 

Men før vi for alvor går i gang med cold brew kaffe, skal vi lige have styr på kaffebønnerne! Der findes nemlig forskellige slags, og det er ret essentielt at have på plads, hvilke du ønsker at bruge.

Hvilke bønner skal jeg benytte?

Der findes to primære kaffebønner: Arabica- og Robusta bønner. Arabica bønnen er mere delikat, aromatisk i forhold til robusta-bønnen. Smagen i Arabica-bønnen består af en mere afbalanceret syrlighed, glattere og mindre bitter smag. Robusta bønnen er derimod kraftig, bitter smag og markant mere syrlig. Koffeinindholdet i Robusta bønnen er også langt højere end i Arabica-bønnen. Smagsmæssigt adskiller de sig også:

Arabicas smag: frugt-, blomster-, chokolade- og nøddeagtige undertoner.

Robustas smag: nødde-, jord- og kakaoagtige undertoner.

Det er derfor ikke lige meget, hvilken bønne du vælger at gå med!

På emballager eller i beskrivelser af kaffe kan du ofte se angivet, om kaffen er fremstillet af 100% arabica-bønner eller om den indeholder en blanding af Arabica- og Robusta bønner. Det er derfor helt op til dig selv, hvilke af bønner du vil benytte, men kaffe som er lavet 100% på Arabica bønner, anses ofte for at være af højere kvalitet og bruges ofte til specialkaffe og finere kaffeprodukter.

Hvordan kværner jeg mine bønner?

Når du har fået de bønner, som du ønsker at bruge, skal du i gang med at kværne dem. Der er mange forskellige varianter du kan benytte, det nemmeste valg er dog at vælge den elektriske! Herefter hælder du den ønskede mængde bønner i filteret i kaffekanden.

Ved at male bønnerne lige før brug sikrer du, at de frigiver deres fulde smagspotentiale under brygningsprocessen.

Nu har jeg malet kaffebønner, hvad gør jeg så?

Nu skal du i gang med cold brew! Cold brew kaffe har vundet popularitet på grund af dens glatte smag, lavere syreindhold og mindre bitterhed i forhold til traditionel varm kaffe. Den kan være mere forfriskende og mindre påvirkende på maven for dem, der normalt oplever ubehag fra varm kaffe. Det er den bedste kaffebrygningsmetode at benytte når du skal lave iskaffe! Det giver den bedste smag, og du kan helt selv bestemme, hvilken smag kaffen skal have! Ingredienserne til din iskaffe:

–          Ca. 60 g grovmalet kaffe

–          1 liter koldt vand

Fremgangsmåde til at lave cold brew kaffe:

 1. Bland kaffe og vand i en cold brew kaffekande. Det er smag og behag, hvor meget kaffe og vand, du vælger at bruge. Det vigtigste er blot at du husker at smage til undervejs i processen, så du opnår den perfekte smag.
 2. Stil kanden på køl i op til 24 timer. Tiden kommer selvfølgelig an på, hvordan du ønsker din kaffe skal smage. Hvis du synes at smagen er den rigtige efter 12 timer, så er det også helt perfekt!
 3. Når din bryggetid er færdig, er det tid til at filtrere kaffen. Du filtrer kaffeblandingen for at adskille kaffegrums fra den koncentrerede kaffe. Her kan du bruge en si, kaffefilter, eller hvad du lige har ved hånden til at filtrere det fra. I vores CoffeePot Cold Brew Kaffekander er der indbygget stålfilter i kanden, som er nemt at gøre rent.
 4. Herefter er du færdig med din helt egen cold brew kaffe!

Tips: Hvis du er kommet til at lave for meget kaffe, kan du med fordel fryse det ned og bruge det på et andet tidspunkt! De kan eksempelvis være isterningerne i din næste drink! Tidsbesparende og nemt!

Hvordan laver man iskaffe med cold brew kaffe? Her er svaret

At lave iskaffe med cold brew er en fantastisk måde at nyde den glatte og forfriskende smag af cold brew kaffe på en varm sommerdag! Jeg vil komme ind på nogle forskellige opskrifter, hvor du kan bruge din cold brew kaffe. Den første opskrift er den simple iskaffe med cold brew kaffe:

 1. Fyld et glas med isterninger
 2. Hæld ¾ dl koldbrygget kaffe over isterningerne
 3. Tilsæt 1,5 – 2 dl mælk
 4. Pynt din iskaffe med chokoladestykker eller kakaopulver

Tips: Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af din iskaffe, kan du vælge at skumme mælken. Det gør din iskaffe mere fyldig og et mere elegant udtryk.

Iskaffe med karamel

Der findes mange forskellige varianter af iskaffen, men en du ikke må snyde dig selv for er iskaffen med karamel! Det er samme metode som opskriften ovenover, her vælger du blot at tilføje en passende mængde af karamelsirup! Det giver din iskaffe et ekstra sødt element!

Se hele vores guide til iskaffe med karamel her.

Frappé

Frappé er en populær iskaffedrik, der typisk indeholder kaffe, mælk og is, der blandes sammen for at skabe en cremet og forfriskende drik. Frappé er blevet mere og populær, og er en drink der nydes bedst på varme sommerdage:

 • ½ kop cold brew kaffe
 • ½ kop mælk
 • 1-2 spiseskefulde sukker
 •  1-1½ kop isterninger

Når du har ingredienserne på plads:

 • Hæld kaffen i en blender
 • Tilsæt mælk og sukker
 • Tilsæt isterninger – mængden af isterninger kommer an på hvilken konsistens du ønsker. Her skal du prøve dig frem, men en tommelfingerregel er 1-1½ kop med isterninger. Hvis du ønsker en tyndere frappé, skal du bruge færre isterninger.
 • Blend alle ingredienserne sammen indtil du får en cremet masse. Hvis du synes at massen er for tyk, kan du tilføje ekstra mælk.

Tips:

 1. Du kan pifte iskaffen op med flødeskum, chokoladestykker, kakaopulver – eller hvad du lige har til at stå i skabet.
 2. I stedet for sukker kan du også benytte andre smagsgivere som vanilje eller karamel.

Se hele vores guide til frappé her.

Saltet karamel iskaffe

Her skal du bruge de samme ingredienser som ved en almindelig iskaffe, men hvor du også tilføjer karamelsirup og en knivspids salt. Det kan være at man ikke behøver den alt for søde iskaffe, derfor er saltet karamel iskaffe et godt supplement!

Derudover kan du vælge at tilføje is i din iskaffe! Der er selvfølgelig flere varianter af is, så du kan tilføje netop den som du har lyst til! Du kan eksempelvis vælge en is, hvor der er saltet karamel i. Det gør at din iskaffe bliver langt mere cremet og en anelse mere sommeragtig!

Dalgona iskaffe

Denne minder lidt om frappé, men hvor blandingsmetoden skiller sig ud!

 • 0,50 dl. koldbrygget kaffe
 • 0,50 dl. kogende vand
 • 0,50 dl. sukker
 • 4 dl. mælk
 • Isterninger efter behov

Fremgangsmåde:

 1. I en skål tilføjer du kaffe, sukker og varmt vand i lige store mængder. Du kan med fordel bruge et piskeris for at opnå en luftig og skummende konsistens. Pisk blandingen i 2-3 minutter, indtil den bliver let og skummende.
 2. I et andet glas hældes mælken, og den kan eventuelt piskes let med en piskeris for at skabe en let og luftig tekstur.
 3. Når blandingen har opnået den ønskede skummende effekt, hældes den forsigtigt over mælken. Du kan justere mængden efter din præference for styrke og smag.
 4. Rør forsigtigt rundt i glasset for at blande kaffeblandingen og mælken sammen.
 5. Pynt din Dalgona iskaffe efter ønske med et drys af rørsukker eller kakaopulver på toppen for at tilføje netop dit dekorative touch!
 6. Server din Dalgona iskaffe med det samme og nyd den skummende og cremede smagsoplevelse!

Du skal huske at være opmærksom på, at Dalgona iskaffe er kendt for sin karakteristiske skumtop, der dannes ved at piske kaffe, sukker og vand sammen. Du kan eksperimentere med mængden af ingredienserne for at opnå den ønskede konsistens og smag!

Se hele vores guide til iskaffe dalgona her.

Opsummering: Hvordan laver man iskaffe?

Hvis du skal lave den bedste iskaffe, er det altid bedst at lave din egen koldbrygget kaffe! Det vigtigste du skal huske på, er at det er en længere proces, men resultatet er helt sikkert det værd! Det gør at din kaffe bliver lige efter din smag, og generelt bare smager bedre end den traditionelle kaffe

Du kan altid fryse din cold brew kaffe ned og bruge den på et andet tidspunkt. Lav derfor ekstra cold brew kaffe, så du blot kan tage det op af fryseren og benytte det med det samme, du har lyst!

Hvis du er ny i kaffe-verdenen, skal du vælge Arabica bønnerne. De er nemmere at arbejde med, og er ikke lige så syrlige i smagen som Robusta bønnerne. Kig derfor på produktbeskrivelserne på kaffeposerne, for at sikre at du vælger den rigtige pose.

Brug de malede bønner umiddelbart efter du har kværnet dem. Jo længere der går, før du ikke bruger dem, jo mere mister det smagen.

Der findes mange forskellige slags toppings eller tilføjelser i iskaffen, hvor selv et tsk kan gøre en kæmpe forskel! Det vigtigste er blot at det er en ingrediens du kan lide! Allerede der er du måske i gang med at opfinde din helt egen opskrift!

I stedet for mælk kan du også benytte fløde! Det er smagspræferencer! Men et kæmpe plus er altid at skumme det op, så det giver en mere fyldig og luftig smag! Der findes et hav af opskrifter på forskellige varianter af iskaffe, så det er kun fantasien der sætter grænser! Du kan sågar finde opskrifter på iskaffe som indeholder whisky! Så kast dig ud i de mange muligheder af iskaffe og imponere dine venner, familie, bekendte med dine helt nye barista skills!

Del på